Pages

Friday, November 2, 2012

cemerlang exam. bagaimana?


assalamualaikum wbt..

maaf buat sahabat sahabat kerana dah lama x update blog ni.


saat ni, saya sedang membaca buku. kemudian saya terfikir, adakah hanya dengan membaca buku saya akan menjadi pelajar cemerlang?
adakah dgn membaca buku secukupnya boleh skor exam?
boleh bijak dan sebgainya?

memang benar membaca buku adalah salah satu usaha kita untuk menjadi pelajar cemerlang atau berjaya dalam peperiksaan. tetapi jikalau hanya ini usaha kita, belum tentu kita akan dapat apa yg kita impikan. 

kenapa saya cakap mcm ni? sbb sy sendiri pernah mengalaminya. hatta ada sahabat saya pernah ulang baca buku 3 kali, tapi dia hnya mendapat  markah sekadar lulus shj. sedangkan ada rakan saya yang baca sekali shj dan x sempat habis pun, dapat markah yg lebih baik darinya. (sebelum baca buku pun kena tawakkal, doa kpd Allah bg ingt, faham dan redha dengan apa yg kita baca, kerana Allah yg pegang ilmu tu)

sahabat, lupakah pada kuasa yang memegang seluruh dunia dan isinya?
Allah. Dia mampu melakukan segalanya, kalau kita baca buku setimbun pun, tapi x letak pengharapan dan keyakinan hanya Allah yg mampu menilai usaha kita, bagaimana Allah nak bagi markah yg baik pada kita?

kadang kadang bisikan syaitan ke hati kita 
"wahh, 3 kali aku baca, mesti boleh jawab punya"
"aku dah usaha ni, x kan x boleh jawab kot"

sudah tepat apa yang kita lakukan, iaitu usaha. 
 usaha itu perlu, Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka  . ada pula yang tidak  usaha tapi mengharapkan kejayaan di depan mata! ini adalah sia sia.  
tapi apa yang silap disitu adalah kita berfikiran bahawa usaha itu yg menentukan markah kita."matilah aku x habis baca buku, konfem x boleh jawab"

sedangkan Allah yg memandu diri kita. Dia mampu membuat kita boleh jawab exam dgn senang, atau sebaliknya.

kita tidak punya apa apa untuk kita yakin usaha kita yang akan membuahkan hasil sepenuhnya, yakinlah dengan Allah, pohon doa padaNya..
kata pada diri: "aku yakin dengan Allah, Allah akan berikan ku yang terbaik. inshaAllah, aku dah usaha sebaik mungkin, biarlah Allah yang menilai usahaku itu"    kemudian bertawakkal lah pada
Allah Maha Pengasih dan Maha Penyayang, ingat yakin dengan Allah, bukan dgn usaha kita. usaha sebagai wadah untuk berjaya, Allah yang akan beri kita kejayaan. 


 ya Allah, permudahkanlah urusanku, berkatilah dan redhailah usahaku, berilah aku ketenangan hati dan jiwa, dan keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan nanti.
seandainya kita x berjaya dlm exam:
  1. usaha lagi, tukar strategi jgn mudah putus asa
  2. kifarah pada dosa kita
  3. Alah nak mengajar kita menjadi lebih kuat
  4. mengadu pada Nya
  5. berdoa lagi dan lagi
tidak kisahlah markah apa yang kita dapat yang penting markah itu mendekatkan kita dengan Allah 

"ah, aku dapat markah tinggi ni sbb aku baca 3 kali la ni"
"skor sbb aku hafal semua soalan, faham , wah hebat jugak aku ni"

sedih kan dapat markah tinggi tapi dalam tidak sedar kita jauh dari Nya? 
riak, takabbur, ujub, bangga

saya exam esok, doakan saya :)

inshaAllah, kita boleh buat dgn cemerlang, Allah itu MAHA ADIL. seandainya kita dah usaha dan buat yg terbaik, ketentuan NYA berjuta kali lebih baik. YAKIN DENGAN ALLAH! yakin dia kan berikan kita markah yg terbaik! inshaAllah, sesungguhnya Allah bertindak mengikut sangka sangkaan hambaNya :) dapat apapun, jgn lupa ucap Alhamdulillah

wallahu a'lam.
ampunkan dosa kami ya Allah


*solat hajat dan solat dhuha setiap hari, inshaAllah kita akan dapat rezeki dari sumber yg x disangka sangka (ini terbukti, janjiNya pasti)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...